Cea de-a treia editie a proiectului “Let’s Do It, Danube!” va consta intr-o competitie dedicata unitatilor de invatamant din judetele dunarene, cu scopul de a promova un comportament responsabil fata de mediu si de a educa romanii cu privire la curatenia apelor si in special a Dunarii, cel mai important fluviu din tara.
Competitia “Let’s Do It, Danube!” se va desfasura in perioada 5 februarie 2016 – 25 iunie 2016. Scolile pot solicita inscrierea in proiect la adresa danube@letsdoitromania.ro pana la data de 2 februarie 2016. Inscrierea in concurs se realizeaza printr-un formular standard pe care il va primi fiecare unitate de invatamant.
Activitatile “Let’s Do It, Danube!” pe cicluri de invatamant sunt urmatoarele:
Clasele I-IV:
- Ateliere de reciclare creativa (februarie-mai), cu scopul insusirii corecte a conceptului de deseuri. Elevii sunt invitati sa participe la activitati de reutilizare creativa, precum crearea de obiecte din materiale reciclabile, organizarea de prezentari de moda, realizarea de machete, planse, desene etc.
- Concursul de colectare selectiva (februarie-mai), organizat la nivel de scoala prin implicarea atat a elevilor, cat si a parintilor acestora care vor participa impreuna la sesiuni de training despre colectarea selectiva si beneficiile acesteia. La nivelul fiecarui judet va exista si un numar de 1-3 scoli care, folosindu-se de experienta si materialele puse la dispozitie de echipa “Let’s Do It, Danube!”, vor realiza compost.
Clasele V-VIII si IX-XII:
- Sesiuni de educatie ecologica (februarie-mai), pentru elevii care nu au participat la trainingurile eco in editiile anterioare “Let’s Do It, Danube!”. Acestia vor castiga premii surpriza pentru implicare.
- Proiectul “O comunitate sustenabila” (aprilie), adresat elevilor care au acumulat de-a lungul editiilor anterioare o baza teoretica. Echipe de 3 elevi vor identifica problemele de mediu din comunitate, propunand si solutii sustenabile pentru rezolvarea acestora. Activitatea se adreseaza La nivelul fiecarei clase vor fi alese maximum trei proiecte/lucrari, iar selectia acestora se va face de catre profesorul coordonator.
- Concursul de colectare selectiva mentionat anterior va fi adresat inclusiv elevilor din clasele V-VIII.
- Tabara tematica (iulie 2016), dedicata celor mai implicati elevi din fiecare judet, care vor participa la tabara sesiuni de training inspirational, dezvoltare personala, informatii despre mediu si reciclare, jocuri si activitati de stimulare a spiritului civic.
Cu ocazia Zilei Copilului (in weekend-ul 4-5.06.2016) vor fi organizate ateliere de reciclare creativa si activitati interactive desfasurate in spatii special amenajate in incinta parcarilor Kaufland. Scolile participante vor fi selectate in functie de implicarea lor in proiect, in limita locurilor disponibile. Detaliile vor fi furnizate in apropierea evenimentului.
De asemenea, in cadrul “Let’s Do It, Danube!” va fi organizata si o actiune de curatare a malurilor Dunarii, pe 25 iunie 2016, in apropierea Zilei Internationale a fluviului, la care vor fi invitate sa participe toate unitatile de invatamant.
Referitor la premiile oferite, premiul I consta intr-un laborator nou de informatica (25-30 calculatoare) si mobilierul adecvat. Premiile al II-lea, al III-lea si cele 3 premii speciale vor fi reprezentate de echipamente electronice in functie de necesitatile institutiilor de invatamant castigatoare (laptopuri, proiectoare, table interactive, multifunctionale). De asemenea, va exista si o categorie dedicata unitatilor de invatamant in functie de ciclul de provenienta cu premii adecvate, in valoare totala de 3.000 euro/ciclu de invatamant. (A.D.).